Rendhagyó kajakmustra

Nagy üzlet lett ez is. Jókora. Megmentette a haldokló kajakgyártókat a válság idején. Új szegmens egy telített piacon. Minden katalógusban külön fejezet, sőt néhol külön honlap dukál. Jönnek a szezon előtti vásárok és az izgatott borzongás a legújabb fejlesztésű járművek láttán. Az ipar kinevelte a saját sztárjait, a márkanévvel ellátott horgász team-eket, a "gyári csapatokat", megfelelő reklámfelülettel a dagadó test különböző részein. Horgászeszközök, ruházat, mentőmellény, halradar, bottartók, a láthatóság eszközei, kamerák és állványok, élőcsali tartók, horgonyok, vitorla, sátrak, konzolok stb., stb., stb. Ahogy lenni szokott, a jóleső amatőr báj eltűnik végleg a kajakos horgászatból is. Láttunk már ilyet. A barkács, egymást segítő matuzsálemek kora lejárt. Átadta helyét a vaskos pénzkötegekkel megtámogatott vér profi műszaknak.



Öt kajak, amiről mindenki beszél. (Egy cikk nyomán, ami a YakAngler oldalain jelent meg.) Ezek azok a kajakok, amik az idei holtszezonban tónusban tartják az amerikai sorstársakat, témát szolgáltatnak netes fórumoknak és okoznak verítékben úszó álmatlan éjszakákat. Kiolvasható ezekből a vízi járgányokból, hogy hogyan lesz tudomány a világ egyik legegyszerűbb, legősibb - csónak + evező + horgász készség - képletéből. Rámutatnak arra is, hogy hogyan válik az ember ezzé az emberszerű valamivé, aminek önkritika híján még nem találtuk meg a pontos nevét. Hogyan kezdünk el vágyni dolgokra, amik soha nem hiányoztak, a ravasz marketing fogások által hátba támadva.

Native Watercraft Slayer Propel 

Első ránézésre megállapítható, hogy a kajakba helyezett kempingszék elhagyhatatlan kelléke lett a horgász verzióknak. Ezek több pozícióban használhatók, előfordul, hogy négyféle magasság közül választhatjuk ki a számunkra legmegfelelőbbet. Jól mutatja ez, hogy a pecás nem hajlandó lemondani a parton már kiharcolt kényelméről. Lehet, hogy nem annyira távoli jövőben megjelennek a fekvőhelyet biztosító, elektromos kapásjelzőkkel ellátott szériák. A pedálos kajakok továbbra is keresettek az USA-ban, nálunk horrorisztikus áruk miatt nem képezik a vágy édes tárgyát, pedig csak képzeljük el: egyik kézben szendvics, a másikban sör. Mi pedig haladunk, és ne adj isten a trolling tiltott örömeinek hódolunk közben.

Jackson Kayak Big Rig
A tervezők a méretekkel a fajsúlyosabb horgászokra is gondoltak. A Big Rig 226 Kg teherbírású (Coosa 170 Kg), kifejezett stabil, - a cikkben finoman fogalmaznak: - "ami jó hír a nagyobb horgászok számára, akik a lábukon állva szeretnének horgászni". Nekem sem bordázott a hasam már (vagy még?), de megnyugodtam van még hova nőnöm, és lassan meg kell tanulnom felállni is.

Old Town Predator 13

Minden kajakon megtalálhatóak a különböző kiegészítők rögzítésére szolgáló helyek, vagy azok előkészítései. Egyes márkák bizonyos gyártók szabványait preferálják, ezért érdemes előre tájékozódnunk ez ügyben, nehogy ne tudjuk a témára szánt pénzünket elkölteni. Már a rövid kajakok is kaphatóak kormánnyal, ami örvendetes, ( "'de mi került ezen a fotelen.....?!").

Wilderness System Ride 115X

Nem mindegy a vásárlók számára, hogy a halradar installálását milyen módon álmodták meg a kajak gyártásánál. Ebben jeleskedik, és népszerűségének egyik oka a Ride 115x, ahol a középkonzolba  rögzíthető kivehetően szonárunk minden egysége. (Itt jegyzem meg, hogy a képekre kattintva leírás és újabb képek jelennek meg - angolul. Bocs. És az árak, Dollárban, ami itthon kb. ugyanannyi Euró lesznek,  emiatt egyre drágábbak. Mostanában naponta)

FeelFree Lure
A kajakok kialakításánál egyre jobban ügyelnek arra, hogy a horog lehetőleg ne akadjon be lehetetlen helyekre. A fogantyúkat a testtel együtt öntik - ettől tartósabbak, vagy rejtik. Egyébként minden olyan, mint korábban, de újítások nélkül nem tudunk élni, nem vágyunk a cserére, nem fejlődünk. Marad a Sit on Top-ok teljes uralma, a kajak és kenu közti hibridek, a SUP-ok egyenlőre nem jelennek meg jelentős súllyal, és a Sit in kajakok sem nyernek nagyobb teret a horgász kajakok piacán.  Feladva a lecke a kertvárosi (pécsi panelrengeteg) lányoknak. Magam sem mondhatom, hogy teljesen szenvtelenül nézegetem ezeket a képeket. Azért, mielőtt a pénzt számolgatná mindenki magában, egy megjegyzés intelemképpen: a víz tetején, a mindegy milyen kajakban, a mindegy milyen evezővel, a mindegy milyen horgászbottal és a mindegy milyen fölösleges szarság nélkül is KURVA JÓ! A jól-lét a megtett kilométerekkel arányos, a halak pedig nem a menő cuccokra buknak.

Megjegyzések

Szigetközi Pecás üzenete…
Az utolsó kettő mondatban benne van minden ;-)
Tóth Gyuri üzenete…
A sok sallang csak emiatt volt. Nem írhattam csak azt a kettőt. Akkor már megint a csendnél tartanék.
Unknown üzenete…
Az a szép, hogy mindez Kínából jön csak a cimke más. Minden részegység tök ugyanúgy néz ki... Az alibaba.com oldalon dögével vannak.
A BIC legalább európában és Kanadában gyárt. Egyébként nem olcsók a kis sárga rizspusztítók. És halovány gőzöm nincs, h a garanciát hogyan érvényesíteném velük szemben. Míg a BIC-kel semmi gondom nincs! :)
Ja és nem mi kereskedők vagyunk a hibásak a magas ár miatt, hanem a az elmúlt években 270ről 314 körülire csúszott € árfolyam ami aztán mindent emelt nem csak a beszerzési árat, illetve az állami mohóság a 27% ÁFA ami nagyon nagyon magas. Min 20% áremelkedést csak ez a két tényező okozott pedig sem a vevő sem a kereskedő nem lett gazdagabb... :)
Tóth Gyuri üzenete…
Már mindenki megtanulta a matekot, széles látókörű ember nem hibáztatja a kereskedőket. Ők szívnak ezzel a legnagyobbat, mert aki teheti nem itthon vásárol. Azért én azt látom, hogy az amerikaiak sokszor jobban foglalkoznak azzal, hogy mi hol készül és büszkék arra, ha valami amerikai. A FeelFree eleve thaiföldi cég. Tudomásom szerint a Jackson Amerikában gyárt http://www.youtube.com/watch?v=u-yZfUNRUhc. A többieknek nem néztem utána, de érdekes kérdés. Nem a minőség szempontjából, azon már megbízható gyártótól nincs kifogásolni való. Azért lenne fontos ezt figyelembe venni, mert emiatt nincs munkahely a fejlett országokban, a termelését mindenki áthelyezte Kínában. Ez a tragédia. A Hardy filmben ez a probléma gyönyörűen látszott. A tradicionális angol horgászcikk gyártó, családias üzemmel, rákényszerült a lépésre, mert akkora piaci hátrány volt az otthoni termelés. Megrázó képsorok. Mi vásárlók tudnánk ezt némileg befolyásolni azzal, ha kellő számmal odafigyelnénk arra, mit veszünk meg.
steveolson üzenete…
Szevasz!

Egy nagyon jó barátom szeretne kajakot venni elsősorban folyóvízi csorgós pergetéshez a Hernád, Túr, Szamos folyókra. Mivel neked volt több fajta kajakod, és több éves tapasztalatod szerintem te tudnál neki segíteni a döntésben. Lenne jópár kérdése hozzád, amiben én nem igazán tudok tanácsot adni neki, hiszen egyszer ültem még csak kajakban. Megkereshetne e téged telefonon, vagy ha telefonon nem is akkor emailben? Ha igen kérlek írj a steveolsonhun@gmail.comra egy elérhetőséget. Székely Laci kollégám még nem rendelkezik akkora tapasztalattal, hogy segítsen neki.

kösz:

steve
Tóth Gyuri üzenete…
Azokra a folyókra én is vágyom - vissza. Akkor még csak túráztam, horgászat sehol. E-mail cím itt is, de küldtem a telefonszámmal. Keressetek.
igéző üzenete…
Tetszik amit írsz! A DIY azért még nem veszett ki teljesen, itt pl. sok a horgász kajak terv:
http://www.jemwatercraft.com/products.php?cat=10
Én egy 15 lábas kajakot építek, a szezonra kész lesz.
A lényeg abban van, hogy vízen legyél, nem a kütyükön. A Tisza tavon egy pouch-ból horgásztam, és felejthetetlen volt.
üdv, pal
Tóth Gyuri üzenete…
Nagyon figyelemre méltó kajakok. Kíváncsi vagyok a tiedre, ha kész lesz. Értesíts, ha lehet, és fényképet is jó lenne látni. Kösz a linket
Tóth Gyuri üzenete…
Nagyon figyelemre méltó kajakok. Kíváncsi vagyok a tiedre, ha kész lesz. Értesíts, ha lehet, és fényképet is jó lenne látni. Kösz a linket
Krisztián üzenete…
Szia! Már egy ideje olvasom a blogot, és nagyon tetszik. Az egyik barátom hatására kezdett el érdekelni a kajakozás, így akadtam az írásaidra. Magam is hamarosan szeretnék egy kajakot venni. Az egyik kiszemelt típus az általad is használt Tarpon 140. Leírnád tapasztalataidat a típussal kapcsolatban? Elsősorban a Dunán használnám. Előre is köszönöm. Üdvözlettel, Jauch Krisztián
Tóth Gyuri üzenete…
Teljesen elégedett voltam, vagyok a saját Tarponommal. A marketing csapdába beleesve vásároltam újabb kajakot, és nem az igény hozta az ingert. Ha dobsz egy mail-t (tothgyur@gmail.com) bővebb leszek kicsit.

Népszerű bejegyzések