Szezon előtt - Horgász kajakok Magyarországon 1.

Olvad. Plusz nyolc. Fejben kajakozok. Kedvet is csinálnék. Futottam egy kört a piacon. Szemezgetek. Írás az itthoni helyzetről, újdonságokról. Az írások hossza a válaszokból alakult, nem mutat semmi elkötelezettséget. Kifejezetten pártatlan szeretnék maradni. Nincs személyes tapasztalatom a felsorolt márkák többségével, még a privát tanácsaim is ennek tiszteletben tartásával íródnak. Az internet alkalmas arra, hogy teszteket olvasson az érdeklődő és ezek alapján döntsön valami mellett.
BIC
Ezekkel a kajakokkal találkoztam először, mint horgász kajak. Kipróbálni még nem volt szerencsém egyiket sem. Gyulával, bár személyesen nem ismerjük egymást, kialakult egy jó viszony vásárlóként is és az evezős fesztivál kapcsán is. Saját szavaival a nekünk oly kedves eszközökről:


kattacímre>>

"2006-óta forgalmazom a BIC termékeit. Mint a honlap neve is mutatja, először csak szörföket hoztam Franciaországból.
2007-ben importáltam először kajakot. A horgász verziókból nem túl sokat adok el évente. A Bilbao és a Trinidad horgász változatát tartottam raktáron egy-egy darabos szinten, illetve a Kalao horgászból is adtam el. 2009-ig volt felfutás. Ekkor 8db Bilbao-t és 5 db Trinidadot értékesítettünk, míg a normál változatokból ezek többszöröse talált gazdára. Azóta minden visszafelé fejlődik! Ma a horgász kajakokból nyárra hozunk 1-1 példányt.
2012-ben a Santiago és horgász változata lesz az újdonság. A különbség a Bilbao-val szemben a hossza (65cm-vel hosszabb, 350 cm hosszú, 26 kg súlyú, 125 kg a terhelhetőség), a beépített ülés, és a  "fokozatmentesen" állítható lábtámasz, az orrban kiképzett rekesz mely nem a kajak belsejébe nyílik, és az ülés mögötti kis vízhatlan tároló (kulcs, telefon stb. számára). Nagyon jó kajaknak tűnik, már várom!
A BIC kajakok erőssége a kiváló megmunkálás. A Twin Sheet technológia könnyebb, szebb kajakokat eredményez mint a "rotomould" technológia. A BIC kajakjainak sajátossága a trimarán fenék szerkezet. Ez jól kimerevíti a kajak-testet (ez személyes: roto(mod) kajakokra  panasz is érkezett, hogy hullámzik a vízzel együtt és lusta) és jó menettulajdonságokat kölcsönöz. A középső rész (1) jó belepő és kilépő élt ad, azaz biztosítja az egyenes és gyors  siklást. A két szélső él (2) a stabilitást segíti (billenéskor nő a merülő oldalon a vízkiszorítás), kialakításuk zseniális, nincs farvizük, mivel éleik 20-30 °-os szögben távoznak a vízből. Meglepő a Bilbao viselkedése a vízen! Rövid volta ellenére határozottan egyenesen fut és kényelmes 6km/óra túra tempót tud. Hozzá teszem, egy K-1-hez (az egyszemélyes versenykajak neve) képest ez semmi, viszont ebbe a kajakba bárki beleülhet, sőt kis gyakorlással akár fel is állhat benne. Nagyon stabil. 
Nos, ehhez képest várom én a Santiágót még jobbnak! Sajnos még nem láttam, de szerintem hozok belőle most a csónakokkal együtt.
Próbaút. A Velencei-tavon, Gárdonyban üzemel nyaranta a tesztcentrum, ami közben kölcsönzővé avanzsált. Ott a felfújható kajakok kivételével mindenből van. Persze ezek a kajakok nem a horgász változatok, azonban kialakításuk pontosan megegyezik a horgászéval, csak az extra felszereltség hiányzik! Ezek kipróbálhatók ingyenesen! Azért vagyunk ott! 5 perc kajakonként elég, hogy meggyőződjünk futásáról, stabilitásáról, mozgásáról! Persze ha van raktáron horgász változat akkor szívesen megmutatjuk azt is.
Szállítás. Alap esetben raktárról szolgálunk ki. Ha nincs raktáron a keresett kajak és ha valakinek szerencséje van akkor egy hét alatt itt van. Ha nem akkor nyáron is egy hónapot kell várni, vagy bevállalni kb. 10-15 000,-Ft extra fuvardíjat.
Az árak! Talán régi vágású vagyok, de az "élni és élni hagyni", illetve "nem azért dolgozok, hogy elfáradjak" alapigazságokat vallom a munkában. A honlapon feltüntetett árak a gyártó által javasolt eladási árak 300 Ft-os euróval számolt és 27% ÁFA-t tartalmazó árak. A nem létező akciós árak pedig azok az árak lesznek, amik az aktuális euró árfolyamon és 27% ÁFA-t tartalmazva teszünk fel az internetes oldalunkra.
TEHÁT NÁLAM NINCS AKCIÓ! Gondolkodjon el a tisztelt olvasó, hogy milyen gerinctelenül vágják át a multiknál, ha nem "akciós" terméket vásárol. Na ott van árrés. Nem 5%, nem 10% de a ruházatban szerintem 100%-is, ebből lehet akciózni!!  Nálam az akciós ár az a minimum ár, ami most túlélésre elég. A lista ár pedig az, amiből már lehetne fejleszteni, építeni, amit a magyar vásárló nem tud megfizetni!
Most március elejére jönnek a csónakok, ezzel hozatok egy Santiagót is. A kajakok csak áprilisban érkeznek."

RTM
Freedom Hawk
A Vidraportálon, ahol egyébként egyéb nagyon hasznos információkat is találhatok vizekről és az evezésről, valamint a Kajakshop-ban találhatók meg a fent említett két márka kajakjai. "Vidra" válasza szinte a kérdések elküldésekor a postafiókban landolt. Itt is van egyfajta jó kapcsolatom, ami nem öltött még testet személyes találkozón. A két portál két céget takar, akik jó viszonyban dolgoznak sokszor együtt is.
Mióta szerepel horgász kajak a termékeitek között?
"Az RTM kajakokat 10 évnél is régebb óta árusítjuk, a kifejezetten horgász verziók csak pár éve vannak nálunk. A Freedom Hawk a tavalyi szezonban jelent meg."
Fejlődés?
"Rengeteg sit on top kajakot vásárolnak Mo-n, a kifejezetten horgász változat ebből kevés. Inkább veszik az alap sit on top kajakokat, majd saját maguk szerelik fel horgászati célra a megfelelő eszközökkel."
 Újdonság 2012-ben? Láttam az RTM Abaco-t. Nagyon jó kajaknak látszik.
"A 2012-es termékpaletta kialakítás alatt van még, most nem tudok erről írni. Kb. március közepére fog kialakulni."

A Freedom Hawk kajakokat speciálisan arra fejlesztették, hogy állva biztonságban lehessen horgászni belőlük. Miért ugyanaz az ára a különböző méretű 12-es és 14-es kajakoknak? 
"Ezek bemutató darabok, a nagyon alacsony érdeklődés miatt (drága), szerintem idén nem hozunk belőle." 
 
Tartotok-e raktáron, van-e lehetőség kipróbálni a kajakokat?
"Freedom van raktáron, a kifejezetten horgász verziójú RTM kajakok elfogytak. A nem horgász sit on top kajakból minden van raktáron. Komoly érdeklődésű vásárlóknak lehetőséget adunk a próbára természetesen."
Vannak-e akciók?
"Március 1-ig a raktáron lévő hajók a tavalyi áron, vagy még annál is kedvezményesebben megvásárolhatók. Március 1-től az idei árak kerülnek fel a honlapra is."
"Ilyenkor mi snowboard boltként üzemelünk, a kajakok nincsenek az üzletben. Március közepén állunk át a vizes szezonra. Ebben az időszakban csak a telephelyen van mód kajakot megnézni."

Hobie
A különleges, pedálos verziókkal is rendelhető Hobie kajakok nagyon nagy népszerűségnek örvendenek mind az USA-ban, mind Ausztráliában a horgászok körében. Magyar viszonylatban az áruk kicsit borsos. Eddig a Gamefishing webshop-ban találkozhattunk velük, ez azonban megszűnt a közelmúltban. A forgalmazó cég fő profilja nagyon messze esik az evezéstől.


"Jómagam forgalmazom a teljes Hobie Cat termékpalettát Magyarországon. Horgász kajakot még nem adtam el, csak hagyományos kajakokat illetve katamaránokat. Raktárkészlettel, bemutatóteremmel nem rendelkezem hiszen nagyon kicsi piacról beszélünk, így csupán mint hobbi foglalkozom a termékek forgalmazásával. Minden bizonnyal a horgász kajak szenzációs termék, a tengeren túl sokat ad el a gyár."


Tehát a forgalmazás "Hobie" szinten. Akinek kedve szottyanna, és már tájékozódott a cég honlapján, vagy az európai oldalon, az európai kajakos oldalon, Márkó Sándort keresse a marko@oktotrade.hu email címen. (Mobilszám nálam.)

Remélem hasznos infók, s mivel a kajakokon kívül egyéb kiegészítőkre is áhítozunk időnként, tudjuk merre fordulhatunk álmainkkal, amik netes szörfözgetések alkalmával szoktak testet ölteni. Horgászatból hazafelé ritkán jut eszembe, hogy vennem kell egy... Ezért veszélyes a tél.
Következik a második forduló.

 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések