Hogyan válasszunk kajakot 3 - tanulságok




Átnéztük, hogy milyen kajakokat érünk el könnyen itthon, és mire figyeljünk, ha van lehetőségünk válogatni a típusok és gyártók között. Evezzünk hazai vizekre. A környezetünkben, ahol horgászni szoktunk, tágabban a  magyarországi  folyókon vagy tavakon az egynapos horgászatokra kivétel nélkül szinte bármilyen kajak megfelel. Fontosabb, hogy könnyedén tudjuk mozgatni szállításkor, vagy ha nem tudunk közvetlenül megállni a vízparton autóval. Nagyon fontos még, hogy kényelmes legyen az ülés, ne rontsa a horgászat élvezetét a sajgó derék és hátsó. Túl nagy horgász felszerelésre nincs szükség, akár legyező, pergető, úszós vagy fenekező horgászatra használjuk hajónkat, mert mindegyikre alkalmas természetesen. Hosszabb evezésre nem sok esélyünk van, kivéve folyók, patakok és a Balaton. Folyókon is csak az jelenthet problémát, ha árral szemben szeretnénk haladni. Kizárólag ezek azok az esetek amikor megfontolandó egy hosszabb, keskenyebb kajak, esetleg a kormánylapát. (Nem feltétlenül kezdőknek, ilyenkor már az evezéstechnikánkon is kell csiszolgatnunk.)

Roto Seastar a Balatonon - a kajak és a fotó Attiláé

Ezzel csak azt szeretném illusztrálni, hogy nem követünk el hibát, ha az olcsóbb, egyszerűbb kajakok közt kutatunk. Minden hiányzó tartozék pótolható idővel, igény és szükség szerint, ezért sem érdemes többet fizetni a jól felszerelt kajakokért. Nem biztos, hogy a mi igényeinkhez alakították, mert a legtöbb kajakot a tengereken használják. Sőt, nem győzőm hangsúlyozni, - a horgász amúgy is hajlandó körülvenni magát felesleges kütyükkel a nagyobb fogás, rekordok reményében. -  csak amire szükségünk van, aminek a hiányát érezzük, azt szabad megvenni. Minden más akadályozni fog! Végül, ha mégsem vagyunk elégedettek, némi veszteséggel biztosan túl tudunk adni hajónkon. Nincs vadul nagy kínálat és a kereslet, ha lassan is, de növekvő. (A képeken már aktív magyarországi kajakos horgászok hajói - hozzájárulásukkal. Lassan egy flotta.)

Ocean Prowler 13 felszerelés alatt - Gábor fotója

Akinek van kajakja már tudja, az előny a "parti" horgászokkal szemben óriási, fogási esélyek megsokszorozódnak. Vízen lenni csoda. A kajak halkan siklik, részei lehetünk a természetnek, közvetlen kapcsolatban a vízzel.   Az evezés megmozgat, egy másik dimenzióba kerülünk (én legalábbis), és az élmény feledteti az esetleges hal nélküli napokat. (Reményeim szerint) a nagyon heterogén horgásztársadalomban egy jó csapatban találjuk magunkat.

A Wilderness System Tarpon 140 a Murán
Visszatérve a kajakokra, természetesen a legjobb az lenne, ha ki tudnánk egy-két típust próbálni, mielőtt a pénztárhoz fáradunk bizonytalanul, de erre az esélyünk igen csekély. Az pedig, hogy össze tudjunk hasonlítani kajakokat, szinte lehetetlen a jelenlegi helyzetben. A tapasztalatunk is kevés még, hogy igazán tisztába legyünk az igényeinkkel. Majd amikor először találkozunk valahol, (remélem már az idén, vagy idén végre, ahogy jobban tetszik) belekóstolunk egymáséiba. Addig is kajakra fel!

Gábor és az Ocean Prowler 13 a Pécsi tavon

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések